Mali Chemicy w 3a
- Szczegóły
- Utworzono: poniedziałek, 12 luty 2018 12:28
- Agnieszka Szałkiewicz-Uczeń
Następnie do w/w roztworów i innych uczniowie dodawali wskaźnik chemiczny( wywar z czerwonej kapusty) . Obserwowali zachodzące zmiany – reakcje chemiczne. Wywar z czerwonej kapusty zachowuje się jak wskaźnik chemiczny, to znaczy, że w zależności od środowiska, w jakim się znajduje, przyjmuje charakterystyczne dla siebie zabarwienie. W środowisku kwaśnym przyjmuje zabarwienie czerwone, w środowisku obojętnym niebiesko-fioletowe, a w środowisku zasadowym zielone. Później standardowo była luźna zabawa, która sprawiła jeszcze więcej frajdy, bo bezkarne wsypywanie sody oczyszczonej, proszku do pieczenia do wszystkiego jak leci; zlewanie wszystkiego jak leci bardzo często skutkuje tworzeniem ogromnej ilości piany, co nie dość, że jest efektowne to podnosi morale małego chemika, który takie rzeczy potrafi zrobić!